Make your own free website on Tripod.com

LAJUKAN SAMBUNGAN INTERNET 4 (FINAL EDITION)

Tips ditulis oleh nara (lex@REMOVE-NO-SPAM.Malaysia.com)

Untuk: Windows98/ME (XP tak boleh sebab XP dah cukup power)

    Salam sejahtera semua. Terima kasih kerana masih lagi bersama saya dalam 3 tahun kita bersama-sama didalam Putera.com. Ini adalah versi terakhir bagi tips "LAJUKAN SAMBUNGAN INTERNET". Lepas ini tak ada lagi.. Jika anda pengguna Streamyx, maka tips ini bukan untuk anda. Sila tutup terus tetingkap ini atau jika anda masih terus membaca silakan namun tips ini tidak pernah dibina untuk pengguna Streamyx. Ini hanya untuk pengguna dail up. Jika ingin kelajuan yang pantas, dapatkan Streamyx/ISDN/ADSL/T1. Tips ini kadangkala mungkin tidak dapat membantu namun ia tetap untuk yang ingin masih mencuba menaikkan kelajuan internet anda mahupun 5-10 kilobits yang anda mungkin anggap ini cukup berharga. Tips ini adalah gabungan bagi semua tips-tips "LAJUKAN SAMBUNGAN INTERNET" yang lama sejak dari 'zaman' Putera.com yang lama.

 

FIZIKAL

    Muat turun perisian powerSurf daripada laman web tmNET. Setidaknya perisian ini mampu mempercepatkan proses pencarian laman web anda. Perisian powerSurf ini mempunyai limit. Ia hanya boleh digunakan selama 90 hari. Selepas itu, anda perlu 'reload' yang baru. powerSurf akan menyambung anda ke server (pelayan) yang terdekat. Contohnya, jika anda melayari sesuatu laman web daripada Amerika, perisian ini akan cuba mencari server yang terdekat yang boleh dicapainya contohnya 'cawangan' di kawasan anda, ini adalah untuk mempercepatkan lagi proses loading web. Oleh itu, anda tidak perlu tunggu lama untuk membuka sesuatu laman.

    Dapatkan MODEM EXTERNAL. Mungkin dapat menambahkan sekurang-kurangnya 10 kilobits. Jika mahal modem tersebut, maka baguslah kualitinya. Komputer yang dibeli di kedai selalunya dipasang siap dengan modem dalaman (internal). Ini adalah kerana modem internal adalah murah dan tidak mengambil banyak ruang. Namun, modem internal ini bahaya jika anda menggunakannya semasa hujan kilat kerana ia mampu merosakkan modem tersebut dan turut serta komputer anda. Modem external adalah pilihan bagi pengguna open source (sumber terbuka) kerana driver (panduan) mudah diperolehi.

    Gunakan Windows XP/2000. Ini adalah cara terbaik yang boleh anda lakukan. Kerana sehingga kini, XP adalah sistem NT based terbaik yang menawarkan kelajuan yang terpantas berbanding dengan sistem yang lama seperti Windows 98/ME. XP mempunyai driver yang terbaru serta aplikasi peluncur internet yang terbaru iaitu "Internet Explorer 6" berbanding dengan sistem yang terdahulunya. Anda mungkin akan 'diganggu' dengan popups yang akan menyuruh anda memuat turun updates. Dapatkan yang terbaru.

    CONNECT PADA WAKTU-WAKTU TERTENTU. Mungkin ada yang akan berkata ini gila namun ini adalah cara yang terbaik yang saya sendiri telah cuba dan saya akan mendapat high speed kerapkali (50.2kbps-54.0kbps). Waktu pagi, 6.00pagi sehingga 10.00pagi. Tengah hari, 12.00tgh sehingga 3.00ptg. Malam, 8.00mlm sehingga 6.00pagi. Mungkin saya sudah gila/mereng agaknya dengan menyatakan semua benda yang tidak masuk akal ini kepada anda. Namun terserah kepada anda sendiri untuk mempercayainya dan apa salahnya jika anda cuba?

    UPDATE DRIVER ANDA. Gunakan driver modem yang terbaru. Driver yang lama mungkin tidak akan mendapat kelajuan yang tertinggi. Ada beberapa pengeluar modem yang menawarkan driver terbaru mereka yang dahulunya versi V.90 boleh diupdate menjadi V.92. Cubalah cari !

REGISTRY

Amaran: Mengubahsuai registry mungkin boleh mengakibatkan talian anda tidak dapat connect. Pihak kami (Putera.com) tidak akan bertanggungjawab jika sesuatu yang tidak diingini berlaku terhadap komputer/anda. !

HKEY_LOCAL_MACHINE\System \ CurrentControlSet \ Services \ Class \ Net \ 0000 *find SLOWNET value dan tuka setting nye dari 01 ke 00

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\COMBUFF  *find START value dan tuka setting nye dari 00 ke 01

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\VCACHE   *START value dan tuka setting nye dari 00 ke 01

HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Class \ Net \ 000 \ Ndi \ params \ IPMTU \ enum ....kat sini korang akan mendapati ade
string value iaitu 0 = Automatik, 1500 = Large, 1000 = Medium, dan 576 = Small ....kalo korang ingat balik....mende tu menunjuk kat saiz yg korang set kat dlm CONTROL PANEL>NETWORK>DIAL-UP APDAPTER>PROPERTIES>ADVANCED>IP PACKET SIZE betul tak...haaa.. ni aku nak ajar korang set Custom sendri nye setting....memula korang add new STRING value pastu namakannya kepada Custom dan korang bubuh la angka utk ip packet size korang yg korang nak...tapi jgn terlalu besar sebab ia akan menyebabkannye ia tak berfungsi...so utk tau tahap maximum yang modem korang leh capai ialah dengan mengping laman web isp korang..iaitu dengan care ... masuk run ms dos promt pastu type ni ping -f -l [ip peket size yang korang nak] www.isp.com contoh ping -f -l 576+28 www.tm.net.my
oke pastu tgk laju ke idak...ping sampai korang mendapat reply yg laju...dan pastikan korang bubuh +28 dlm ip peket korang tu....dan aku cadangkan korang setkannye kepada 176+28

8. masuk lagi kat registry editor....pastu browse sampai HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ Class\Modem \ 000 ...haaa kat sini korang cari sampai jumpe key values yang nama dia BaudRate dan tuka dia nya isi setting
yang bernombor dari c2 01 ke 10 0e dan key value yang bernama DCB dan tuka isi setting nya dari c2 01 ke 10 0e ..... lepas tu restart la pc korang.... after korang restart tu...bukak CONTROL PANEL>MODEM>PROPERTIES haa korang tgk kat maximum speed korang dah bertambah 3 kelajuan baru iaitu 230400, 460800, 921600 dan setkannye kepada 921600 p/s kalau tak ade BaudRate tu .,. takder lah..

SETTINGS

1. pastikan korang nye setting kat Control Panel>Modem>Properties>ADVANCED adalah disetkan kepada :
i) use error control
ii) compress data
iii) use flow control
iv) hardware (RTS/CTS)

2. pastikan jugak korang nye setting kat Control Panel>Modem>Properties>Port Settings dah ditarik abis ke kanan slidernye...

3. dan juga dekat [b]Control Panel>SYSTEM>DEVICE MANAGER>PORTs (COM & LPT)[b] masuk kat sume communication port yang korang ade..pastu pegi kat bahagian [b]PORT SETTINGS pastu setkan bits per seconds nye kepada 921600,data bits 8, parity none, stops bits 1, flow control HARDWARE...

WIN.INI / SYSTEM.INI

2. pegi kat START>RUN>system.ini masuk kat situ..pastu cari line [ 386Enh ] pastu add ComxBuffer=1024 ni...dan satu lagi pegi cari line [vcache] pastu add dua mende ni MaxFileCache=32768 dan MinFileCache=1024 .....

3. pegi lagi kat START>RUN>win.ini pastu cari line [Ports] pastu tuka setting com1,com2,com3 dan com4 menjadi 921600,n,8,1,p .....

contoh utk langkah ke 2...
[386Enh]
ebios=*ebios
woafont=dosapp.fon
mouse=*vmouse, msmouse.vxd
device=*dynapage
device=*vcd
device=*vpd
device=*int13
EMMExclude=C000-CFFF
PagingDrive=C:
ComxBuffer=1024
keyboard=*vkd

[vcache]
MaxFileCache=32768
MinFileCache=1024

contoh utk langkah ke 3...
[Ports]
LPT1:=
LPT2:=
LPT3:=
COM3:=921600,n,8,1,p
COM4:=921600,n,8,1,p
FILE:=
COM1:=921600,n,8,1,p
COM2:=921600,n,8,1,p

 

Kembali

mbali

Kembali ke menu

 
 
Copyright 2004 Projek Dokumentasi Putera.com (PDP). Dibina oleh PDP Web Team. All rights reserved.